Overzicht van hoofdluis
Hoofdluizen, ook bekend als Pediculus capitis, zijn parasitaire insecten die op het hoofd van de mens leven en zich voeden met menselijk bloed. Luizen worden meestal op mensen aangetroffen, maar soms ook op wimpers en wenkbrauwen. Pediculus captis staat erom bekend alleen op mensen te leven en niet op andere gastheren, maar hun naaste verwanten leven op chimpansees en bonobo’s. Er zijn andere soorten luizen die ook op vogels en andere zoogdieren leven. Hoofdluizen kunnen ook kinderen treffen en worden meestal overgedragen via haar-op-haar contact. Volwassen hoofdluizen zijn ongeveer twee tot drie mm lang.
Tekenen en symptomen van een hoofdluisbesmetting
Jeuk is meestal het eerste teken van een hoofdluisbesmetting, hoewel je de eerste drie tot vijf maanden mogelijk geen symptomen ervaart. Hieronder staan andere symptomen van een hoofdluisbesmetting:
Een gevoel dat er iets op je hoofd beweegt, wat ook kan kriebelen.
Luizen bewegen erg snel en vermijden licht, maar je kunt ze of hun eitjes op je hoofd zien.
Door het krabben krijg je zweren op je hoofd, nek en schouders, waardoor de huid allergisch wordt voor hun speeksel, waardoor hun plekjes jeuken.
Mensen die risico lopen op een besmetting?
In de VS en het VK bijvoorbeeld, treffen besmettingen meestal kleuters, hun verzorgers en hun broertjes en zusjes. Er zijn nog geen concrete gegevens verzameld over besmettingen, maar kinderen tussen de 3 en 11 jaar blijken het doelwit te zijn en meisjes worden er meer aan blootgesteld vanwege het grotere hoofdcontact. Ook komen besmettingen minder vaak voor bij Afro-Amerikanen dan bij mensen van andere rassen.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Raadpleeg altijd een arts voordat u een behandeling ondergaat als u symptomen van een luizenplaag constateert. Studies hebben aangetoond dat veel kinderen minstens één keer met zelfzorgmiddelen tegen hoofdluis zijn behandeld, ook al hadden ze geen hoofdluis meer.
Symptomen die vaak voor hoofdluis worden aangezien, zijn onder andere:
Haarroos
Resten van haarproducten
Dood haarweefsel op de hoofdhuid
Andere insecten die in het haar zitten en voor hoofdluis worden aangezien
Overdracht van hoofdluis
Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen, ze verplaatsen zich door te kruipen. Hoofdluis verspreidt zich vaak van de ene persoon naar de andere door direct hoofdcontact, vaak binnen een gezin of tussen kinderen die nauw contact hebben op school of tijdens het spelen. Hoofdluis verspreidt zich meestal van persoon tot persoon wanneer mensen zich in een omgeving bevinden waar hoofdcontact mogelijk is, zoals op school of bij familiebijeenkomsten. In enkele gevallen kan hoofdluis zich verspreiden via gedeelde items, zoals haaraccessoires zoals kammen en borstels, hoeden en petten, koptelefoons of kussens en handdoeken.
Hoe hoofdluis te voorkomen
Vermijd hoofd-tegen-hoofdcontact op speelplaatsen of andere bijeenkomsten op school, sport en kampen.
Deel geen haaraccessoires zoals borstels, kammen of hoeden.
Gebruik geen faciliteiten die gebruikt worden door iemand met hoofdluis, zoals bedden, tapijten, kussens en banken.
Behandeling tegen hoofdluis
Als u een plaag heeft, moet u andere huisgenoten controleren op hoofdluis. Behandel alle besmette personen en de mensen met wie ze een bed delen tegelijkertijd. De beste optie is om een behandeling te ondergaan die zowel de luizen als hun eitjes doodt, zodat u niet opnieuw hoeft te behandelen. De behandelingen kunnen vrij verkrijgbaar zijn of op recept.
Gebruiksaanwijzing medicatie
Verwijder kleding die vlekken kan veroorzaken voordat u het medicijn aanbrengt.
Gebruik het medicijn zoals beschreven op de bijsluiter of let op hoe lang de behandeling in het haar moet blijven.
De besmette persoon moet na elke behandeling schone kleren aantrekken.
Gebruik een kam om levende of dode luizen die u na de behandeling in het haar vindt, te verwijderen.
Als u na 8 tot 10 uur behandeling geen dode hoofdluizen vindt, neem dan contact op met uw arts. De behandeling werkt dan mogelijk niet meer.